Důvody, proč nenavštěvovat SeaWorld...

… a jiné mořské světy či zábavní parky, které drží kosatky v nádržích. Přečtěte si tedy, proč nekupovat lístek, či jiným způsobem nepodporovat tyto místa.

1. Kosatky v zajetí trpí!
Jestli tomu nevěříte, stačí se podívat na dokumentární film Černý zabiják (ang. Blackfish), jež zvýšil povědomí lidí o tom, jak se SeaWorld (a jimi podobné) chová k jejich kosatkám. Snaha této společnosti zabránit následné katastrofě vyvrcholily důležitou koncesí: dohodli se na ukončení ponižujících cirkusových představeních s kosatkami, které provozují od roku 1966.
Na co ale Seaworld nepřistoupil, bylo propuštění kosatek do volné přírody či zrušení předvádění kosatek pro pobavení lidí. Prostě jen přestanou organizovat show, ve kterých jsou kosatky nucené předvádět určitý typ triků.
Je to veliký problém, protože kosatky opravdu trpí. V divočině jsou zvyklé plavat nepřeberné množství kilometrů za den. Jejich nádrže v SeaWorldu se možná na první pohled můžou zdát velké, ale když člověk porovná velikost těchto zvířat v poměru k prostoru, ve kterém musí žít, je evidentní, že je to ekvivalent pro člověka žijícího ve vězení.
Kosatky držené v zajetí také často trpí na popálení od slunce. A to proto, že jejich nádrže jsou příliš mělké na to, aby se mohli schovat před UV paprky. A jestli mají kosatky tyto popáleniny příliš viditelné, musejí se před publikem zamaskovat, tedy přetřít více na černo. (Černým oxidem zinečnatým.)
Stres kosatek v zajetí také zahrnuje agresivitu mířenou na trenéry a ostatní kosatky. A v neposlední řadě samci kosatek trpí na spadnutí, či ohnutí hřbetní ploutve. Už jste to určitě už viděli- dříve dlouhé a impozantní ploutve přehýbající se přes hřbet zvířete. Vědci a veterináři mají více názorů, proč se toto děje, ale v přírodě se to stává jen a pouze 1-5% z celé populace kosatek na světě. Kdežto v zajetí všem samcům a několik málo samicím. Mnoho vědců si myslí, že je to kvůli sníženému krevnímu tlaku, způsobeného malou aktivitou a možností pohybu.
V přírodě se kosatky rozmnožují s partnery, jež si sami vyberou, ale v zajetí jsou rozmnožovány v daleko méně romantickém duchu. Sperma je odebráno od samců a použito na samice, často pouze devítileté. (Ve volné přírodě se kosatky začínají rozmnožovat až okolo patnáctého roku života.) A co je nejhorší, není neobvyklé, aby “partneři” kosatek nebyli nějak blízce příbuzní- jedna kosatka jménem Katina byla dokonce připuštěna jedním ze svých synů.

2. Nejsou to jenom kosaty – další zvířata také trpí!
Například běluhy. U návštěvníků hodně oblíbené, kvůli jejich usmívajícím se tvářím. Ty bývají také uměle odplodňovány, ale jejich mláďata mají velmi malé šance na přežití.

3. Je to strašné místo k práci.
Show, jež zahrnují kosatky, jsou nebezpečné. Trenéři, kteří jsou vlastně jen poučeni, nejsou žádní mořští biologové nebo patřičně vzdělaní profesionálové. Upřímně svojí práci milují, ale je nebezpečná víc, než si většina z nich uvědomuje. Nejslavnějším příkladem je smrt Dawn Brancheau, která byla v roce 2010 stažena podvodu a utopena kosatkou jménem Tilikum. (Tato kosatka zabíjela v minulosti již 2x.) Ale to ještě zdaleka není všechno. Velryba pojmenovaná jako Kasatka byla již několikrát přistižena, jak se snaží své trenéry kousnout. I nadále byla však předváděna v show, což nakonec skončilo tím, že Kasatka svého cvičitele v roce 2006 stáhla pod vodu.
A navíc! Přespříliš chlorovaná voda v bazénech je pro kosatky, tak i trenéry nebezpečná.

4. Je to drahé!
Pro celou rodinu takový výlet do mořského světa vyjde opravdu draho. A to je zatím řeč pouze o vstupenkách. Jídlo je zde taky docela dost drahé. Abych vám to lépe přiblížila, za tu cenu by jste si mohli koupit nejméně 30 lístků do kina, výlet z LA do New Yorku, mohli by jste si skočit s padákem, koupit si motorku a nebo kvalitní, drahý oblek. Ať by jste ty peníze utratili za cokoliv, cítili by jste se daleko, opravdu daleko lépe, než kdyby jste je utratili za SeaWorld.

A já jen doufám, že SeaWorld a jemu podobné alespoň brzy oznámí, že všechny peníze za vstupné, nebo alespoň část z nich půjde na kosatky, aby se většina z nich mohla vrátit tam, kam patří. Zatím se to ale zdá jen jako neuskutečnitelný sen.

Komentáře